Přeskočit na obsah

Efektivní využívání solární energie hlavním tématem veletrhu Solar Praha

Solar_2023_Budmat
Veletrh Solar Praha dlouhodobě podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie a ekologických materiálů s cílem šetřit energie a životní prostředí.

Hlavními tématy jsou fotovoltaika – solární termika – tepelná čerpadla – rekuperace – biomasa – kogenerace – akumulace vyrobené energie.

Počet solárních instalací rychle roste, stejně tak roste i účinnost solárních panelů. Na střechu se instalují stále výkonnější elektrárny a lze tedy očekávat celkový růst účinnosti fotovoltaických systémů. V ČR díky programu Nová zelená úsporám, v němž lze získat státní podporu, si může dovolit malou domácí solární elektrárnu stále více českých domácností, včetně bateriových úložišť, která umožňují využívat solární elektřinu i v době, kdy nesvítí slunce. Kromě kombinace fotovoltaik s bateriemi jsou státem podporovány i kombinace střešních ftv elektráren s tepelnými čerpadly.

I v letošním roce se veletrh věnoval aktuálnímu vývoji ve společnosti, kdy kvůli nebývalému růstu cen energií a současně díky dotačním pobídkám vznikla obrovská poptávka po fotovoltaice a řešeních, která pomáhají zmír­ňovat dopady energetické krize na domácnosti i firmy. Hlavním tématem veletrhu proto bylo pojetí střechy jako zdroje energie.

INSPIRATIVNÍ PROGRAM

Žhavé téma současnosti se prolínalo i bohatým programem přednášek, praktických ukázek a pora­denství. Čtvrteční konference s tématem Soběstačnost díky střechám, kterou tradičně pořádala společnost A.W.A.L., byla zcela zaplněna.

Stejně tak páteční Fórum Fotovol­taika aneb střecha jako zdroj energie, jehož organizátorem byla Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, takzvaně praskalo ve švech. Fórum se zaměřilo na povolování FV elektráren optikou stavebního zákona, současné možnosti využití fotovoltaiky na střechách budov, ale i na ochranu před bleskem, přepětím a požárem. Na závěr Fóra bylo zařazeno žádané téma o aktuálních dotačních titulech.

BEZPLATNÁ PORADENSKÁ CENTRA V OBLEŽENÍ

Odborníci v několika poradenských centrech byli maximálně vytíženi. Jak co nejefektivněji využít obnovitelné zdroje energie? Jak zvýšit energetickou soběstačnost? Co mi přinese fotovoltaika? Jak postupovat při opravě střechy či rekonstrukci domu? Jak zamezit tepelným ztrátám budovy? Jak získat dotaci? To je jen malý výčet dotazů, které se řešily po celé tři veletržní dny. Lidé dostaly fundované odpovědi na dotazy spojené s pořízením domácí i firemní střešní fotovoltaické elektrárny, s využíváním baterií z hlediska jejich kvality a bezpečnosti provozu, s důrazem na zvýšení požární ochrany malých solárních elektráren. Odborníci objasnily výhody a nevýhody fototermických a fotovoltaických systémů, vysvětlily aktuální situaci v dotacích, možnosti financování či podmínky připojování nových fotovoltaik.

Oblasti, kterým se veletrh Solar Praha dlouhodobě věnuje:

  • Vývoj FVE v kontextu energetické krize
  • Novinky z oblasti střešní fotovoltaiky a akumulace energie
  • Využití dronů a SW nástroje pro navrhování FTV systémů
  • Konstrukční systémy a nejčastější chyby při instalaci solárních systémů na střeše i fasádě
  • Praktická řešení pro energetickou soběstačnost
  • Kritéria při výběru fotovoltaických panelů pro maximální výtěžnost FVE
  • Kritéria při výběru baterie pro skladování elektřiny z OZE v domácnostech
  • FVE v kombinaci s bateriemi a tepelným čerpadlem
  • Možnosti financování výstavby nových FVE
  • Aktuální legislativa a dotační tituly pro bateriové a fotovoltaické systémy
  • Na co si dát pozor při podání žádosti v programu Nová Zelená Úsporám

Podobné články

Reklama
1000×210 Témata veletrhu 2025

Veletrh se koná pod záštitami

Partneři veletrhu

Novinky z veletrhu na váš e-mail

Žádný spam | Odběr můžete kdykoliv odhlásit